Metamask, Polygon i Šitala Devi NFT

Kako otvoriti Metamask kriptonovčanik
na Polygon mreži i zatražiti svoj Shitala Devi NFT

 

Metamask je kriptonovčanik u kojem možete pohranjivati kriptovalute i ostale kriptovrijednosti – poput svog Shitala Devi NFT-a (NFT je kratica za “non-fungible token”, ili jedinstveni, nezamijenjivi digitalni token).

Detalje o projektu kolekcionarskih primjeraka knjige “Šitala Devi” možete pronaći u ovom videu (https://youtu.be/5hbSNaAO6lI), a galerije jedinstvenih NFT ilustracija (koje mogu postati vaše vlasništvo zajedno s numeriranim primjerkom knjige) možete pogledati ovdje:

 

ZELENA KOLEKCIJA

PLAVA KOLEKCIJA

ZLATNA KOLEKCIJA

 

OTVARANJE NOVČANIKA

Prvi korak

Otiđite na službenu adresu Metamask novčanika: https://metamask.io/

U gornjem desnom kutu imate gumbić “Download” (Preuzmi). Kliknite na njega.

 

Budući da ćete instalirati novčanik na preglednik, ostavite (ili kliknite) na oznaku Chrome.

 

Pomaknite se do gumbića koji kaže “Install Metamask for Chrome”. Kliknite na njega.

 

Otvorit će vam se stranica Chrome web dućana koji će ponuditi Metamask dodatak. Na desnoj strani imate “Add to Crome” gumbić. Kliknite na njega.

 

Crom će vam izbaciti pop-up prozor “Add Metamask” koji vas traži potvrdu instalacije Metamask dodatka. Kliknite na “Add Extension”.

 

Time ćete otpočeti preuzimanje programa. Instalacija i pokretanje bi trebalo biti automatsko. Nakon završetka tog procesa (par sekundi ili nešto više), naći se na stranici koja kaže “Welcome to MetaMask”.

Kliknite na “Get Started”.

 

Slijedeća stranica pita vas imate li već MetaMask novčanik. Pretpostavljamo da ga nemate (budući da slijedite ova uputstva), pa kliknite na “Create a Wallet”.

Sada bi se moglo dogoditi da vas MetaMask pita za dozvolu oko slanja podataka glede korisničkog iskustva i uporabe programa. Možete, a i ne morate pristati na to. Kliknite ili na “I Agree” ili na “No Thanks”.

 

Na što god da ste kliknuli, sada dolazite na smjesto gdje ćete napraviti svoj password i potvrditi ga. Napomena: password ne predstavlja vaše privatne ključeve. On je samo zaštita da nitko drugi tko bi eventualno došao u konatakt s vašim računalom, ne može do vašeg MetaMask novčanika. Svejedno, neka password bude jak (dovoljno složen). Zapišite ga i pohranite na sigurno mjesto.

Upišite dva puta password i kliknite na “I have read and agree to the Terms of Use” (Možete pročitati “Therms of Use” – uvjeti korištenja, ali i ne morate. Radi se o standardnoj proceduri.)

Zatim kliknite na “Create”.

MetaMask će vam prije stvaranja novčanika vjerojatno ponuditi gledanje videa o tome što znače privatni ključevi (Secret Recovery Phrase) i kako osigurati da ne izgubite sredstva (i NFT-ove) koje imate u svom novčaniku. U osnovi radi se o tome da ne smijete IZGUBITI “tajnu frazu”. Morate ju pohraniti na sigurno mjesto i to najbolje NE online. Također, preporučuje se da ta fraza ne bude u nekom dokumentu na kompjuteru (pogotovo ne s imenom “tajna fraza” ili “secret phrase” 😊 ), već da ju ZAPIŠETE NA PAPIR i pohranite na sigurno.

Ako se vaše računalo pokvari ili ga izgubite, odnosno iz bilo kojih razloga nemate više dostup do njega, pomoću te “fraze” ćete uvijek moći OBNOVITI svoj novčanik i na taj način POVRATITI pristup svojim sredstvima. Drugim riječima fraza koju ćete sada dobiti su vaši PRIVATNI KLJUČEVI i jedina garancija da ste upravo vi vlasnik sredstava u novčaniku.

Ako vam ovo gore napisano nije već blisko i prvi put se susrećete s kriptonovčanicima, preporučujem pogledati video.

 

Nakon toga kliknite na “Next”.

Sada ste se našli na stranici na kojoj ćete dobiti svoju “tajnu frazu”. Ona je zacrnjena (sa ikonom lokota). Kada ste spremni za zapisivanje, kliknite na to.

Sada u uokvirenom prostoru vidite svojih dvanaest (12) “tajnih riječi”. Njih zapišite točno tako kako vidite, u pravilnom redoslijedu, jednu za drugom. Provjerite nekoliko puta jeste li dobro zapisali. Kad ste sigurni da je sve u redu, kliknite “Next”.

MetaMask će vas sada tražiti da potvrdite svojih 12 riječi u pravilnom redoslijedu (slike za to nema da ne bi ugrozili naš novootvoreni novčanik). Kliknite na njih u redosljedu kojim ste ih zapisali. Zatim kliknite na “Confirm”.

Ako je sve u redu, MetaMask će vam sada čestitati na uspješno otvorenom novčaniku!

 

Čestitajte i vi sami sebi i kliknite na “All Done”!

 

GDJE JE NOVČANIK?

Nakon klika na “All Done” MetaMask novčanik će se otvoriti sam od sebe. Ali, to neće uvijek biti slučaj. On se nalazi u popisu Chrome dodataka (Extensions) do kojih možete lako doći klikom na ikonicu u gornjem desnom kutu preglednika.

Da bi bili sigurni da ćete uvijek naći svoj novčanik, sada ga najprije zatvorite.

Kad je Chrome otvoren (na bilo kojoj stranici) kliknite mišem na ikonicu dodataka (gornji desni kut) i pronađite MetaMask ikonu.

 

Uz nju se nalazi ikona “pribadače) pomoću koju možete ikonu MetaMaska pričvrstiti na gornju traku Chrome izbornika. Kliknite na pribadaču.

Od sada na dalje, ikona MetaMaska vam je dostupna jednim klikom.

 

Otvorite ponovo MetaMask novčanik (kliknite na ikonu).

Vjerojatno će vam se otvoriti manji prozor s MetaMask novčanikom.

 

Tražit će se da ukucate password (dakle NE tajnu frazu, nego password koji ste sami kreirali na početku). Upišite ga i kliknite na “Unlock”.

Ako je sve u redu (ispravna password) pred vama je uobičajeni izgled MetaMask novčanika. U njemu nemate sredstava pa je iznos 0 ETH.

 

 

PREBACIVANJE NA POLYGON MREŽU

MetaMask je prvobitno napravljen za Etherium mrežu i za nju se najviše i koristi. Međutim, u međuvremenu su se pojavile druge kompatibilne mreže koje također mogu koristiti isti novčanik. Gore u sredini novčanika piše na kojoju ste mreži. Sada piše “Ethereum Mainnet” što znači da ste na živoj, glavnoj mreži Ethereuma. Mogli biste biti i na nekim drugim mrežama, probnim primjerice, ili pak na mreži Polygona.

Upravo to nam je potrebno jer se vaš Šitala Devi NFT nalazi na Polygonu. Izvan je opsega ovih naputaka objašnjenje kako mreže funkcioniraju, to možete saznati kasnije ako vas bude zanimalo. Ukratko rečeno, Polygon je takozvani “drugi sloj” (leyer two) Ethereum mreže, koji funkcionira zasebno, može biti u komunikaciji s Ethereumom (što će vam jednom možda biti zanimljivo, ako budete htjeli svoja digitalna vlasništva prebacivati s jedne mreže na drugu). Najvažniji razlog za postojanje drugog sloja (ili slojeva) mreže je brzina rada (takozvano skaliranje – scaling). Bez ulaska u tehničke detalje, u trenutku kad smo radili ove naputke i izrađivali Šitala Devi NFT-ove, korištenje glavne Ethereum mreže bilo je iznimno skupo. Polygon je riješio taj problem i transferi preko njega su jeftini i pristupačni. Kasnije u budućnosti to se može promijeniti (u smislu da korištenje glavne mreže bude pristupačnije), ali to neće promijeniti praktičnost Polygona ni činjenicu da će te dvije mreže komunicirazti jedna s drugom.

Sada svoj MetaMask novčanik morate povezati s Polygon mrežom.

Kliknite na strelicu koja pokazuje na dolje pored “Ethereum Mainnet”. Pronađite “Add Network” gumbić. Kliknite na njega.

Otvorit će se ekran u koji upišite slijedeće podatke:

Network Name: Polygon

New RPC URL: https://rpc-mainnet.matic.network/

ChainID: 137

Currency Symbol: MATIC

Block Explorer URL: https://polygonscan.com/

Provjerite podatke i kliknite “Save”

(U slučajevima trenutog zagušenja mreže na adresi tog servera, dobit ćete obavijest o nekom obliku greške. U tom slučaju, možete probati s drugim New RPC URL-om: https://rpc-mainnet.maticvigil.com   ili https://rpc-mainnet.matic.quiknode.pro/ )

Sada ste ponovo u novčaniku i vidite da se mreža promiijenila. U gornjem desnom kutu piše Polygon, a iznos vaših sredstava je i dalje nula, ali ovaj put u valuti koja se zove MATIC i koja je domaća valuta na Polygon mreži.

VAŠA POLYGON ADRESA

O adresi možete razmišljati kao o broju bankovnog računa. To je ono što ćete nam poslati da bismo vam prenijeli vaš Šitala Devi NFT u vaš novčanik.

Adresa se nalazi u gornjem dijelu novčanika gdje vjerojatno piše “Account 1 (naziv svog računa možete promijeniti, jer je moguće da ćete u budućnosti imati više adresa/računa, pa da se u tome možete snaći.

Ispod naziva “Account 1” su neki brojevi i slova koji počinju s 0x. Ako kliknete na to, vaša adresa će se kopirati u privremenu memoriju i možete ju prilijepiti u neki tekstualni dokument ili u mail koji ćete poslati nama. Probajte to napraviti.

Ako pak želite vidjeti svoju adresu, ili ju eksportirati u obliku QR koda, klinite na tri okomito postavljene točke u desnom gornjem uglu novčanika, a zatim na “Account Details”.

Pojavit će se nešto poput ovog (ovo je novotvoreni novčanik, vaši podaci će biti sukladni vašoj adresi).

 

OBJAŠNJENJE PREGLEDA NFT-A

Detaljan opis o tome što su i kako funkcioniraju NFT-ovi ćemo ovdje morati preskočiti. Ali, za vas je važno znati gdje i kako možete pogledati što se nalazi u vašem novčaniku. Da biste to napravili treba vam neka web3 aplikacija. “Web3” (opet bez ulaska u detalje) između ostalog u praksi znači da vaš identitet ne utvrđuje preko profila kojeg ste otvorili na nekim stranicama, već preko vašeg novčanika. U ovom slučaju će to biti MetaMask novčanik kojeg ste upravo otvorili.

U ovom trenutku jedno od najvećih tržišta NFT-ovima je OpenSea. S tim ste već upoznati jer ste vrlo vjerojatno pregledavali galeriju Šitala Devi NFT-ova upravo tamo. Kad ste samo pregledavali bili ste anonimni posjetitelj. Sada ćete se uključiti na OpenSea sa svojim novčanikom.

Otiđite na https://opensea.io/

Kliknite na drugu ikonicu u gornjem kutu desno (ikona torza s glavom). Spustit će se izbornik na kojem klikinte na “Profile”.

Otvorit će se stranica “Connect your wallet”. Ponuđeno vam je spajanje s nekoliko podržanih novčanika. Vi imate MetaMask pa kliknite na to.

Sada vam se otvorio MetaMask novčanik koji traži da upišete svoj password. Učinite to.

Novčanik će vas sada tražiti da potvrdite spajanje na OpenSea. Kliknite “Next”.

Nakon toga će se pojaviti novi ekran koji će tražiti dozvolu da OpenSea čita podatke s računa u vašem novčaniku. Kliknite na “Connect”.

Nakon nekoliko trenutaka vaš novčanik će biti spojen s OpenSea-om, i otvorit će se “Unnamed” profil. To znači da ste trenutno neimenovani vlasnik tog novčanika. Kasnije se možete imenovati (recimo nekim nadimkom), staviti profilnu sliku i veću “naslovnu” sliku za vaš profil. To radite na isti način kao kod klasičnih web profila, pa se time ovdje nećemo baviti.

Ono što je bitno je da pod menijem “Collected” (to znači “Sakupljeno” i automatski se otvara kod dolaska na profil), nemate ništa (piše “No items to display”).

Vaš profil na OpenSea omogućava mnogo toga. Primjerice, možete kupovati ali i prodavati zanimljive NFT-ove. Također, možete stvarati i svoje. Sve to ćete naučiti kasnije, ako vas bude zanimalo. Sada nam je važno prebacivanje odabranog Šitala Devi NFT-a na vašu adresu. Kad taj proces dovršimo, na ovome mjestu ćete vidjeti svoj NFT.

 

POŠALJITE NAM SVOJU POLYGON ADRESU

Ako ste sudjelovali u aukciji kupnje kolekcionarskih primjeraka knjige Šitala Devi, i uspjeli ste rezervirati jedan ili više knjiga s pripadajućim NFT-ovima, onda ćete knjigu ili knjige dobiti poštom na svoju adresu, a NFT će biti prebačen na vašu Polygon adresu.

Sada se vratite na poglavlje pod naslovom “Vaša Polygon adresa”. Kopirajtu je prema napucima koji su tamo. Provjerite barem tri puta je li sve u redu s brojevima i slovima. Ako nam pošaljete pogrešnu adresu, vaš NFT će biti nepovratno izgubljen i ne može se obnoviti ni na koji način. Prema tome, pripazite na točnost. Još jednom: kopirajte adresu, zalijepite je u mail koji šaljete nama, ali provjerite nekoliko puta odgovaraju li brojevi i slova adresi u vašem MetaMask novčaniku.

 

VAŠ ŠITALA DEVI NFT JE STIGAO!

Ako je sve bilo u redu do sada, nakon što vam prebacimo vaš Šitala Devi NFT (to ćemo vam javiti), on će biti vidljiv na vašem profilu pod skrivenim vlasništvom – Hidden.

Otiđite na svoj OpenSea profil. Pod oznakom “Hidden” sada ćete imati u zagradi broj vaših skrivenih NFT-a. Ako je ovo prvi  bit će to broj 1, a ako ste kupili više njih (ili imate neke NFT-ove od ranije), broj će pokazivati koliki ih je.

Kliknite na Hidden.

Na stranici će se vidjeti sličica vašeg NFT-a. Ako kliknete na nju, moći ćete upravljati NFT-om, poput recimo kasnije prodaje. Kao što znate, kolekcionarski primjerci ponekad mogu postići velike vrijednosti. U slučaju preprodaje, plaća se 9% provizije autoru NFT-a. O tome brine pametni ugovor, tako da se provizije davocu usluga (u ovom slučaju OpenSea) i autoru podmiruju automatski od postignute prodajne cijene.

Ako želite da vaš NFT bude vidljiv na profilu tako da ga svi mogu pronaći, možete ga učiniti vidljivim tako da kliknete na tri horizontalne točke u lijevom donjem kutu ispod NFT sličice.

Nakon toga kliknite na “Unhide” i još jednom potvrdite izbor, a zatim će se pojaviti Metamask novčanik i zatražiti potpis za odobrenje tog zahtjeva.

Kliknite “Sign”. (Svi transferi i akcije na web3 aplikacijama bilježe se na blockchain, zbog toga u tome mora sudjelovati vaš novčanik).

Nakon toga će vaš NFT nestati iz područja “Hidden” i pojaviti se pod Sakupljeno (Collected).

Svi Šitala Devi će uvijek ostati u kolekciji Šitala Devi (određene boje), i to će pisati na vrhu pored vašeg NFT-a. Kad će bilo tko pregledavati kolekciju, vidjet će da ste vi vlasnik (ne imenom i prezimenom, već brojem novčanika ili nadimkom koji ste si dali).

Svijet NFT-a je nov i čudesan. Omogućava vam mnogo toga, od ponosnog kolekcionarstva, do eventualne kasnije prodaje.

Čestitamo vam na novom pothvatu! Ušli ste u jedan novi svijet i tko zna što vas još očekuje u njemu!

 

 

Što je istina?

24. prosinca 2021.

Šitala Devi aukcija

24. prosinca 2021.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)